Resepi Rainbow Cake Kukus

[edited]
Assalamualaikum.

Before this mostly tengok rainbow cake bakar, but this time around, kakak buat versi kukus. So far menjadi je, lol. So, here's the recipe. 

*Rainbow Cake Kukus*
3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter (pada suhu bilik)
2 cwn gula castor
5 biji putih telor (pada suhu bilik)
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar (pada suhu bilik)
pewarna - biru, hijau, pink, orange, kuning telur

  1. Sediakan loyang *at least 2 kalau boleh, yang sama size, tapi kakak guna satu je
  2. Sapu loyang dengan butter, alas loyang dengan baking paper *kalau takde baking paper bantai je A4 paper, jangan guna newspaper.
  3. Sapu baking paper tu dengan butter lagi sekali. 
  4. Jerang air dalam periuk kukus anda, sampai mendidih. *ni kena buat awal-awal, sebab nak tunggu periuk kukus ni ready lambat.
**next**
  1. Ayakkan tepung, baking powder dan garam bersama. Letak tepi.
  2. Pukul butter + gula sampai kembang or gebu *tengok butter tu tukar jadi putih tu okay dahlah. 
  3. Masukkan putih telur dan pukul lagi sampai gebu.
  4. Masukkan esen vanilla *perasa vanilla
  5. Then, slow-kan mixer tu kat level 1
  6. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar. *Blog Kak Ita kata mula dengan tepung, akhir pon dengan tepung. Kena selang seli. 
  7. Then, bahagikan adunan sama banyak. *kalau bahagi tak sama nanti tak cantik bila dah siap, lapisan tak sama tebal. 
  • Depends la nak divide berapa bahagian pun, ikut lah color yang ada.
  • cara mudah nak bahagi sama rata adunan ni macam ni, korang sediakan 5 bekas tupperware.
  • Ambil senduk/spatula yang sesuai, masukkan satu cedok kedalam bekas yang pertama, kemudian cedok yang kedua untuk bekas kedua, dan seterusnya.
  • ulang benda ni sampai habis adunan korang tu dibahagikan.
     8. Letak pewarna dalam setiap bahagian adunan tadi, gaul rata.
     9. Masukkan adunan dalam loyang yang dah disapu butter tadi. *steps awal-awal tadi
     10. Kukus adunan tadi one by one dalam 15-25 minit. takpon, agak-agak dah masak tu angkatlah.
     11. Bila dah masak, letak tepi. sejukkan. *jangan tindih-tindih lapisan tu lagi, nanti dia melekat
     12. Bila semua lapisan dah sejuk, barulah boleh start buat topping. lapis demi lapis kena letak cream dia.


*Cara buat Whipping Cream*
Kakak ambil resepi ni kat blog Kak Ita jugak. 

FRESH CREAM FROSTING 
By: Wilton
Rujukan : Kak Cek

2 cawan Non Dairy Whip Topping  (pastikan dari peti ais) *guna Emborg Whipping Cream
1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila

  1. Guna mixer, pukul whip topping sehingga agak kental.
  2. Masukkan gula icing + esen vanilla dan pukul lagi sampai lah whip cream ni macam dah berkilat.
  3. Okay! Boleh decorate dah cake korang :D
references and adapted from : Zuraini AliasAzlita Aziz.
okay, dah boleh nomnom :D
Peringatan,
# jangan pukul whipping cream lama sangat, cukup sampai berkilat. Kalau terlebih pukul nanti dia akan separate jadi susu + butter
# kalau taknak guna cream tu, boleh ganti dengan jem blueberi etc. 
# btw, kalau Emborg Whipping Cream tu ada kotak kecik-kecik 200ml, 200ml = 1 cawan.

Okay, selamat mencuba! Tata. ni resepi Oreo Cheese Cake Kukus.

Comments

  1. sedapnyaaaaaaaaaaaaa T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe cubalah buat, resepi ni sedap sangat! tapi kena kurangkan manis dia sikitlah :D

      Delete
  2. menarik ni..tak pernah jumpa yg kukus..pnjam resepi ya..! ^^

    ReplyDelete

Post a Comment